Șah
> Click aici pentru mai multe rețete <

   

Ingrediente

6 ouă, 100 g zahăr, 3 linguri de sirop din zahăr caramelizat (2-3 linguri de zahăr caramelizat și "stins" cu 3 linguri de apă) 30 ml ulei, 1 cană de făină amestecată cu o liguriță de praf de copt, 2-3 linguri cacao, esențe după gust.
Cremă: 200 ml lapte, 1 lingură făină, 1 linguriță gelatină, 150 g zahăr, 200 ml frișcă lichidă.

Preparare

Se separă ouăle, iar albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă zahărul și se mixează până spuma devine lucioasă, ca la bezea. Gălbenușurile se amestecă cu uleiul, esența și siropul de zahăr. Se toarnă totul peste albușul bătut. Dacă albușurile vor avea consistența corectă, amestecul va rămâne la suprafață. Apoi se pune făină amestecată cu praful de copt și se amestecă până la omogenizare.

Compoziția se împarte în două, în una din ele punem cacao. Coacem 2 blaturi, alb și negru, în tavă tapetată cu hârtie de copt, în cuptorul încins la 180 de grade. Zahărul îl caramelizăm. Când are consistență lichidă, turnăm laptele fierbinte. Atenție ca se umflă și poate da pe dinafară și rămâneți doar cu 150 ml, așa cum am pațit eu. Nu de alta dar e tare greu de spălat aragazul. Amestecăm până se topește tot zahărul, după care adaugăm făină "desfăcută" în câteva linguri de lapte rece. Punem din nou la fiert și fierbem până se îngroașă puțin, amestecând continuu. Lăsăm la răcit și când a ajuns la o temperatură suportabilă la deget, adăugăm gelatina hidratată în 2 linguri de apă rece. Lăsăm la rece până se îngroașă puțin și se răcește foarte bine, după care adăugăm frișca bătută.

Pentru însiropat avem nevoie de: 100 g zahăr caramelizat stins cu 100 ml apa rece, Cele 2 blaturi le suprapunem și tăiem fâșii. În funcție de câte fâșii avem vom calcula lățimea și înălțimea tortului. Începem asamblarea, alternând câte o fâșie albă cu una maro. Le lipim între ele cu puțină cremă și le însiropăm. Punem un strat de cremă și uniformizăm. La următorul strat procedam întocmai, doar că vom începe cu culoarea opusă celei cu care am început la primul. Eu am păstrat o parte din cremă cu care am ornat prăjitura. Dar se poate orna și cu ciocolată sau frișcă simplă, depinde de preferințe.

*Timp Preparare: 2 ore și 30 minute.

Poftă bună!!
Prezentarea Rețetei (Galerie-Foto)


Ai ceva de spus despre această rețetă?
Dacă nu vrei să-ți apară Comment-ul și pe Facebook atunci debifează căsuța"Post to Facebook".