Cozonac pufos
> Click aici pentru mai multe rețete <

   

Ingrediente

1 kg făină, 2 cubulețe drojdie proaspătă, 500 ml lapte gras, 200 grame unt, 250 grame zahar tos, 5 +1 gălbenușuri, (albușurile le congelam și le folosim la alte prăjituri), o linguriță sare, esențe, coajă de lămâie, 3 plicuri zahăr vanilat.

Preparare

De cu seară, cernem făina.. ideal de vreo trei ori.. eu doar o dată. Părese că devine mai pufoasă. Într un vas încălzim laptele cu toată cantitatea de zahăr și esențele. Lăsăm la răcit. Aprindem cuptorul.. în bucătărie tre să fie cald.. și bine. Pregătim maiaua ca la orice cocătură: drojdia se topește cu o linguriță de zahăr+ 2 linguri de făină+alte 2-3 de lapte. Lăsăm la crescut în mijlocul movilei de făină.

Când și-a dublat volumul adăugăm toată cantitatea de lapte și cinci gălbenușuri frecate. Și acum începe partea cea mai interesantă: frământatul. Din când în când ne înmuiem mâinile în untul topit (și răcit). Nu turnăm direct în aluat. Treptat cu răbdare.. frământăm aluatul cu pumnii, cu palmele, aruncăm de colo colo, vreme de juma de ceas. Apoi lăsăm la dospit în bucătăria încălzită vreme de 40 de minute.

Împărțim aluatul în patru, le întindem cu mâna pe masă unsă cu ulei.. aluatul este minunat acum. Umplem cu ce dorim. Facem patru suluri și le împletim două cate două.. și apoi hop în tavă (tapetată cu hârtie de copt și unsă cu ulei). Ungem cu gălbenuș de ou amestecat cu o lingură de lapte și presărăm cu zahăr. Mai lăsăm să crescă până când își dublează volumul cozonăceii noștrii și dăm la cuptor pentru 50 de minute (după al meu cuptor).

*Timp Preparare: 2 ore.

Poftă bună!!
Prezentarea Rețetei (Galerie-Foto)


Ai ceva de spus despre această rețetă?
Dacă nu vrei să-ți apară Comment-ul și pe Facebook atunci debifează căsuța"Post to Facebook".