Cassata
> Click aici pentru mai multe rețete <

   

Ingrediente

Ingrediente blat: 5 ouă, 5 linguri de zahăr, 5 linguri de ulei, 5 linguri de făină, 1 praf de copt.
Ingrediente crema: 600 g smântână grasă (minim 30% grasime), 300 g zahăr tos, 150+250 g nuci prăjite, 150 g ciocolată neagră, 3 linguri cu vârf zahăr pudră, 3 linguri cu vârf pudră de cacao. 150 ml lichior de ciocolată - pentru stropit blatul.

Preparare

Pregătirea blatului: Se bat spumă tare albușurile cu zahărul. Gălbenușurile se amestecă cu uleiul. Făina se cerne împreună cu praful de copt. Se amestecă cu grijă, cu ajutorul unei linguri, gălbenușurile cu albușurile și apoi cu făina.
Aluatul se pune la copt în tavă de chec, îmbrăcată cu hârtie de copt, în cuptorul preîncălzit, la foc mic, timp de aprox 20 de minute.

Pregătirea cremei: Smântâna se pune la scurs într-o strecurătoare îmbrăcat în tifon dublu. Se lasă așa, peste noapte la frigider. Smântâna astfel pregătită se bate 2-3 minute cu mixerul.
Se opresc trei linguri cu smântână astfel bătută, care se amestecă cu 3 linguri zahăr pudră - și se folosește la ornatul prăjiturii. Restul smântânii se împarte egal în trei castroane.
Se caramelizează 300 g zahăr și se adaugă 150 g nucile prăjite. Se răstoarnă amestecul pe o hârtie de copt, se nivelează și se lasă să se răcească, după care se toacă mărunt și se pune în primul castron (se opresc 3 linguri din nucile astfel pregătite și se vor folosi pentru finisarea mărginilor prăjiturii).

Se taie bucățele 150 g ciocolată și 250 g alune prăjite. Se pun în al doilea castron.
Zahărul pudră și pudra de cacao se cern prin sită fină. Se pun în al treilea castron.
Se amestecă smântâna cu ingredientele adăugate.

Se taie blatul de pandișpan în trei felii orizontale.
Se îmbracă tava în care s-a copt blatul, cu folie alimentară.
Se pune prima foaie de blat, se stropește cu 1/3 din lichior, și se pune crema din primul castron (smântâna+nucile caramelizate). Se adaugă a doua foaie de blat care se stopește deasemeni cu altă treime de lichior apoi se pune jumătate din crema de cacao și crema cu ciocolată. Se pune ultima foaie de blat stropită și ea cu lichior.
Se strânge bine folia și se pune pentru câteva ore la frigider.

Prăjitura bine răcită se îmbracă cu restul cremei de cacao și se ornează cu smântână oprită, iar mărginile se îmbracă cu nuci caramelizate și măcinate.

*Timp Preparare: 2 ore.

Poftă bună!!
Prezentarea Rețetei (Galerie-Foto)


Ai ceva de spus despre această rețetă?
Dacă nu vrei să-ți apară Comment-ul și pe Facebook atunci debifează căsuța"Post to Facebook".