Cozonac Kalacs
> Click aici pentru mai multe rețete <

   

Ingrediente

Pentru 2 corzi de cozonac avem nevoie de: 1 kg făină, 8 gălbenușuri (+ 1 gălbenuș sau 2 pentru uns deasupra cozonacii), sare cât intră în causul palmei, 3 pachete zahăr vanilat, 2 buc. de unt sau rama de mărimea unei nuci, coajă rasă de la o lămâie, 2 mâini de zahăr (când scriu o mână de.. vă gândiți la cantitatea pe care o luați în mână din pachet), 1 mână de ulei (la cât turnați în palmă făcută caus), 30 g drojdie proaspată, lapte.

Preparare

În 250 ml lapte călduț dizolvăm drojdia, 2 linguri zahăr, sarea, zahărul vanilat. În făină se face o gaură în care turnăm amestecul de mai sus și îl amestecăm cu un pic de făină și îl lăsăm la dospit la loc călduț juma de oră. După ce a dospit adăugăm cele 8 gălbenușuri, untul , zahărul, coajă rasă de la lămâie și se frământă până când aluatul face besici (aluatul se lasă mai moale să nu fie prea tare). Dacă aluatul e prea tare se mai poate adăuga puțin lapte călduț. până devine mai moale. După ce au apărut primele besici, punem și mâna de ulei după care mai frământăm cca. 10 minute și apoi îl punem la dospit la loc călduț.

După ce a dospit scoatem aluatul , îl împărțim în 2 și îl întindem cu mâna la mărimea tăvii, îl umplem, îl rulăm și-l așezăm în tavă unsă, unde îl mai lăsăm la dospit încă 20 minute. După ce a dospit în tavă ungem corzile cu gălbenuș de ou și-l punem în cuptorul preîncălzit (în momentul în care am pus suciturile la dospit în tavă pornim și cuptorul).

Se coace la foc mic , se verifică cu o scobitoare cam după 1 oră dacă e copt. După ce se scoate din cuptor se lasă sa stea 2-3 minute în tavă, după care se scot, se așează pe un prosop , se acoperă cu un alt prosop peste care se pune o bucată pungă și iar se acopera cu un prosop și se lasă așa până se răcește. Se pot umple cu mac măcinat amestecat cu zahăr și 1 linguriță de ghimbir proaspăt măcinat, cu nucă măcinată și zahăr amestecat cu stafide, cu rahat și stafide (când fac sucitura cu rahat întotdeauna presar un pic de făina peste rahatul tăiat cubulețe, le amestec și apoi le pun pe aluat).

*Timp Preparare: 2 ore.

Poftă bună!!
Prezentarea Rețetei (Galerie-Foto)


Ai ceva de spus despre această rețetă?
Dacă nu vrei să-ți apară Comment-ul și pe Facebook atunci debifează căsuța"Post to Facebook".