Lacurile din România
- Geografie -

 

Marți, 18 Ianuarie 2022

   

Cele mai mari lacuri din România.
Lacurile din țara noastră au devenit atracții turistice fiind printre cele mai frumoase locuri din România.
Acestea se formează în urma vărsării unor râuri, devenind ape statatoare și sunt folosite cel mai mult pentru pescuit și irigațiile culturilor în câmp. Uneori au scurgerea la o mare sau la un râu și majoritatea lacurilor sunt cu apă dulce.

Avem numeroase lacuri în țara noastră de dimensiuni mari și mici.

 

Mărime Locul după marime Județ Bazinul
râului
Bicaz 3260 ha 1 Neamț Bistrița

Cunoscut și sub numele Lacul Izvorul Muntelui, este un lac de acumulare aflat pe cursul mijlociu al râului Bistrița din România, în Carpații Orientali, la 4 km în amonte față de orașul Bicaz din județul Neamț. S-a format după construirea între anii 1950 și 1960 a unui baraj care alimentează hidrocentrala de 210 MW construită în timpul regimului comunist.
Pentru construcția barajului și amenajarea lacului au fost strămutate 22 de sate din zonă, și peisajul natural a fost drastic schimbat, el fiind declarat rezervație naturală acvatică în 2000.
Fauna apelor lacului cuprinde specii precum: babușcă, clean, lostriță, moioagă, mreană, oblete, păstrăv (indigen, de lac și curcubeu), porcușor, plătică, scobar.

Obiective turistice de vecinătate:

 • Masivul Ceahlău
 • Cheile Bicazului
 • Piatra Teiului, Pădurea Secu
 • Stațiunea Durău, Mănăstirea Durău, Palatul Cnejilor
 • Platoul Comarnicului
 • Mănăstirea Bihalnița și Schitul Pahomie cel Mare din Hangu
 • Mănăstirea Petru Vodă, Biserica de lemn din Galu, Biserica de lemn Trei Ierarhi din Poiana Largului.

 

Mărime Locul după marime Județ Bazinul
râului
Bistreț 1936 ha 2 Dolj Olt

Lacul Bistreţ are o suprafaţă de 1.936 de hectare şi este sit de referinţă pentru protecţia păsărilor migratoare. În zonă pot fi admirate specii de raţe, gâşte, corcodei, pelicani, cormorani, stârci, egrete, berze, pescăruşi, chire şi chirighiţe, diverse specii de limicole. Localnicii povestesc că locul este de vis şi poţi vedea cu ochiul liber mii de păsări acvatice.
Lacul Bistreţ este considerată cea mai întinsă zonă umedă dintre Porţile de Fier şi zona de vărsare a râului Olt, de la Dunăre, practic cea mai semnificativă suprafaţă acvatică.

 

Mărime Locul după marime Județ Bazinul
râului
Vidra 1035 ha 3 Vâlcea Lotru

Este amplasat pe râul Lotru, în cheile Vidra, la 30 km amonte de stațiunea Voineasa. Reprezintă principala amenajare din cadrul schemei de amenajare a râului Lotru.

 

Mărime Locul după marime Județ Bazinul
râului
Fântânele 980 ha 4 Cluj Someșu cald

Lacul Beliș-Fântânele este un lac artificial de acumulare din Munții Gilăului, județul Cluj. A fost amenajat în perioada 1970-1974 cu scop hidroenergetic, pe cursul râului Someșul Cald.

 

Mărime Locul după marime Județ Bazinul
râului
Vidraru 893 km 5 Argeș Argeș

Este un lac de acumulare creat în anul 1965 de Barajul Vidraru în județul Argeș, pe râul Argeș, pentru producția de energie electrică, irigații și prevenirea inundațiilor. De asemenea, lacul și instalațiile adiacente sunt folosite pentru recreere, turism și sporturi.
Situat între Munții Frunții și Masivul Ghițu, lacul adună apele râurilor Capra, Buda și ale câtorva afluenți direcți (Râul Doamnei, Cernatul și Vâlsanul, Topologul, râul Valea lui Stan și Limpedea).
Construirea barajului Vidraru a durat cinci ani și jumătate începând în anul 1960. Pentru această realizare au fost necesare 42 km de tunel subteran, și au fost instalate 6300 de tone de echipament electromecanic.
La data de finalizare aceasta s-a situat, măsurat la înălțime, pe locul 8 în Europa și pe locul al 20-lea în lume. Pe Barajul Vidraru se poate practica sportul extrem de Bungee jumping. De asemenea, pe malul lacului există și o suprafață potrivită pentru camping. Într-un an hidrologic mediu, uzina de energie hidroelectrică Vidraru amplasată subteran poate produce energie electrică de aproximativ 400 GWh. Ea are o capacitate instalată de 220 MW.

 

Mărime Locul după marime Județ Bazinul
râului
Surduc 530 ha 6 Timiș  

Lac de acumulare situat în vestul țării, în județul Timiș, (în partea de nord-vest a munților Poiana Ruscă), aflat în totalitate pe teritoriul administrativ al comunei Fârdea, la o distanță de aproximativ 100 de km de Timișoara și la 30 km de Lugoj.
În 1976 s-a început acumularea apei. Barajul și Lacul Surduc alimentează cu apă potabilă și industrială municipiul Timișoara și pune în mișcare turbinele unei microhidrocentrale de 2 MW.
La lacul Surduc are loc anual „Festivalul AeroNautic Show” dedicat domeniilor aerian și nautic și se organizează concursuri de înot.
În jurul lacului au fost construite de-a lungul anilor sute de cabane turistice, aparținând de satul Fârdea, unele devenind reședințe permanente.

 

Mărime Locul după marime Județ Bazinul
râului
Oașa 441 ha 7 Alba Sebeș

Oașa este un lac de acumulare pe râul Sebeș, la granița județelor Alba și Sibiu, în Munții Șureanu. Situat la altitudinea de 1255 m, cu o suprafață de 441 ha.
Barajul Oașa, amplasat în Defileul Oașei, este obiectivul principal pentru întreaga amenajare și a intrat în funcțiune în anul 1979.
În anul 1980 a fost pusă în funcțiune centrala subterană Gâlceag, care valorifică potențialul energetic înmagazinat în lacul Oașa. Hidrocentrala Gâlceag, de tip cavernă, cu aducțiunea principală constituită dintr-o galerie lungă de 8,2 km, este echipată cu două grupuri de tip Francis de 75 MW fiecare. Peștele predominant în lacul de acumulare este păstrăvul și crăietele (boiștean). Barajul este traversat de DN67C (Transalpina) care leagă orașele Sebeș și Novaci.

 

Mărime Locul după marime Județ Bazinul
râului
Poiana Uzului 335 ha 8 Bacău Trotuș

Este un lac de acumulare antropic aflat pe cursul inferior al râului Uz, în amonte față de orașul Dărmănești. Este situat între vârfurile Dealul Mare (909 m) și Farcu Mic (1364 m) din Munții Nemira – aflate la sud și Piciorul Arsurii (1050 m) și Obcina Lapoșului (1337 m) din Munții Ciucului în nord.
Alimentează cu apă potabilă orașele Dărmănești, Comănești, parțial Bacău, Târgu Ocna, Onești și cu apă industrială Sucursala Termocentrale Borzești.

 

Mărime Locul după marime Județ Bazinul
râului
Colibița 314 ha 9 Bistrița-Năsăud Bistrița

Un lac artificial de acumulare din Munții Călimani, județul Bistrița-Năsăud. Barajul a fost amenajat în perioada 1977-1991 cu scop hidroenergetic pe cursul râului Bistrița Bârgăului.
Lacul Colibița are o suprafață de 270 ha, lungimea de 13 km și volumul apei acumulate de 65 mil m3, fiind situat la o altitudine de 900 m. Pe malurile lacului se află stațiunea turistică Colibița.

 

Mărime Locul după marime Județ Bazinul
râului
Valea lui Iovan 292 ha 10 Caraș-Severin Cerna

Numit și Lacul Iovanul este un lac de acumulare realizat prin bararea râului Cerna în aval de confluența cu râul Iovanul, la altitudinea de 685 m, între culmile sud-estice ale masivului Godeanu și cele nord-vestice ale masivului Mehedinți, în valea Cernei. Lacul s-a format în spatele barajului înalt de peste 100 m.
Lacul Valea lui Iovan face parte din Parcul Național Domogled - Valea Cernei.

 

Alte lacuri importante din țara noastră în ordinea mărimii:

Cinciș Cerna - 300 ha, Bâtca Doamnei - 235 ha, Paltinu - 215 ha, Tarnița - 215 ha, Călinești - 160 ha, Pângărați - 155 ha, Leșu - 147 ha, Săcele - 123 ha, Vaduri - 115 ha, Firiza - 110 ha, Pucioasa - 105 ha, Secu - 105 ha.

Mențiuni:

 • cel mai mare lac vulcanic Sf. Ana - 19,5 ha;
 • cel mai mare lac glaciar Lacul Bâlea - 4,65 ha;
 • cel mai mare lac carstic Lacul Ursu 79 ha;
 • cel mai mare baraj natural Lacul Cuejdel - 13,95 ha; Lacul Roșu - 11,47 ha.

O atracție mare ale lacurilor este pescuitul, unde găsim o varietate mare de pești. Întâlnim peisaje la tot pasul pe lângă aceste ape care te surprind plăcut de multe ori.

 

 

Website oficial: www.orangehub.ro
Facebook: Photography orangehub.ro

Citește și alte articole aici
-> Blogul lui cocktail

 

Câteva imagini despre astronomie

       

Ai ceva de spus despre acest articol?
Dacă nu vrei să-ți apară Comment-ul și pe Facebook atunci debifează căsuța "Post to Facebook".