Cascadele din România
- Geografie -

 

Miercuri, 26 Ianuarie 2022

   

Cele mai frumoase cascade din România.
Cascadele din România au fost mereu apreciate de turiști din lumea întreagă. Ne putem mândri cu numeroase cascade unice, care ne încântă și ne încarcă cu energie pozitivă de câte ori le vizităm.

Cascadele sunt râuri care le găsim la poalele munților noștri și se scurg în alte râuri chiar și prin păduri, unde au o frumusețe aparte.
UPDATE 3 februarie

Aerul curat care-l transformă cascadele, este benefic pentru sănătatea noastră, mai ales în zilele de azi în marile orașe totul a devenit poluat. Vara, în zilele toride, oricine și-ar dori să fie în preajma acestor minunății ale naturii, temperaturile sunt mai scăzute datorită aerului rece care-l răspândește în urma căderii apei. Pe lângă asta, sunetul ei poate deveni relaxant, ajutându-ne să avem o minte mai sănătoasă.
Drumețiile până la cascade fac bine organismului nostru, întâlnim minunății la tot pasul, păduri, munți, animale, păsări, cântecut acestora, peisaje de vis.
În unele locuri sunt popasuri cu mese și bănci amenajate la mică distanță de cascade, în aria vizuală a acestora.

Mai jos vă prezint cele mai frumoase cascade care merită vizitate.

 

Înălțime Locație Județ
Lotrișor 30 m Parcul Național Cozia Vâlcea

Face parte din Munții Căpățânii și din Parcul Național Cozia. Altitudinea ei este între 485 și 515 de metri, așadar avem o cădere a apei de aproximativ 30 de metri.
Cascada Lotrișor este poate chiar unicat în România, fiind făcută de om în anii 1970–1971, când a fost refăcut drumul forestier și pârâul a fost deviat printr-un tunel săpat în stâncă. Poți ajunge deasupra de cascadă urcând o potecă, iar dacă apa este scăzută, poți merge în amonte și prin tunel.

 

Înălțime Locație Județ
Vaioaga 6 m Parcul Naţional Cheile
Nerei-Beușnița
Caraș-Severin

Un peisaj în stil exotic, aflat în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, atrage ca un magnet turiștii din țara noastră și de peste hotare.
Cascada are o înălțime de 6 m, apele sunt de culoare albastru smarald, reflectând frumusețea pădurii care o traversează.

 

Înălțime Locație Județ
Bâlea 60 m Munții Făgărașului Sibiu

Este situată în Munții Făgărașului între vârfurile Moldoveanu și Negoiu, la peste 1200 m altitudine. Este cea mai mare cascadă în trepte din România, cu o cădere de 60 m, și marchează treapta inferioară a circului glaciar Bâlea. Accesul se poate face pe Transfăgărășan până la cabana Bâlea Cascadă iar de acolo pe jos circa 50 minute, drept până la cascadă, pe un traseu marcat cu punct roșu.
Această minunăție este înconjurată de munți, Lacul Bâlea și Transfăgărășanul.

 

Înălțime Locație Județ
Pruncea 5 m Munții Siriu Buzău

Se află în județul Buzău, pe râul Cașoca. Este o cascadă de mici dimensiuni, 5-6 metri cădere, dar impresionează prin zona ascunsă în care este poziționată. Peretele din partea stângă a cascadei are o deschizătură ce era folosită drept ascunzătoare pentru haiducii locali din vremea lui Tudor Vladimirescu. Pentru a ajunge la ea, trebuie părăsit DN10 Buzău-Brașov spre localitatea Cașoca, în dreptul Barajului Siriu.

 

Înălțime Locație Județ
Toplița 10 m Toplița Harghița

Cascada de apă termală Toplița (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic și peisagistic), situată în județul Harghita, pe teritoriul administrativ al orașului Toplița și se întinde pe o suprafață 0,5 ha.
Aceasta reprezintă o cădere de apă termală (cu o temperatură de cca 27 C) cu un conținut ridicat de carbonat de calciu, ce își schimbă în permanență aspectul datorită depunerii de travertin. Apa provine din izvorul ”Bradul”, din apropierea orașului.

 

Înălțime Locație Județ
Buciaș 15 m Rezervaţia naturală
Buciaş
Bacău

Rezervația naturală Buciaș este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip peisagistic), situată în estul României, pe teritoriul județului Bacău.
Cascada Buciaș este situată în cadrul Rezervației naturale Buciaș, în apropriere de Mănăstirea Casin, la 25 de km de orașul Onești. Cascada este formată pe cursul Pârâului Buciaș afluent al Râului Casin. Are o înălțime de aproximativ 15 metri și este cea mai mare cădere naturală de apă din județul Bacău.

 

Înălțime Locație Județ
Mișina 12 m Munții Vrancei Vrancea

Este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt) situată în județul Vrancea, pe teritoriul administrativ al comunei Nistorești.
Aria naturală se află în extremitatea vestică a județului Vrancea (în apropierea limitei cu Județul Buzău), în Munții Vrancei (grupare muntoasă a Carpaților de Curbură) la o altitudine medie de 1200 m, în bazinul superior al râului Mișina (afluent de dreapta al văii Nărujei).
Aceasta reprezintă o zonă naturală de un deosebit interes geologic, floristic, faunistic și peisagistic din zona muntoasă a Vrancei.

 

Înălțime Locație Județ
Duruitoarea 25 m Munții Ceahlău Neamț

Este un monument al naturii cu regim de arie protejată de interes național situată în Masivul Ceahlău. Corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip peisagistic) și este situată în județul Neamț pe teritoriul administrativ al comunei Ceahlău. Denumirea cascadei vine de la zgomotul puternic și continuu pe care îl face atunci când are apă multă.
Fiind situată la 1250 m altitudine și este formată pe valea Pârâului Rupturii, între abrupturile coborâte dinspre Piatra Ciobanului (est) și Piciorul Șchiop (vest). Căderea de apă măsoară aproape 25 m și este despărțită de un prag în două părți distincte: Pragul superior are aproximativ 20 m. La bază apele au săpat prin eroziune marmite. Pragul inferior are aproximativ 5 m, răsfirând apa în evantai peste stâncă.

 

Înălțime Locație Județ
Cailor 90 m Munții Rodnei
Borșa
Maramureș

Situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în partea de Nord-Est a Munților Rodnei. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit ˝Podul Cailor˝, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din România. Se află la altitudinea de 1300 m iar căderea de apă este de 90 metri. Cascada este accesibilă din mai multe direcții, dinspre Borșa-Complex cu telescaunul, sau pe jos, sau dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei.

 

Înălțime Locație Județ
Bigăr 8 m Parcul Naţional Cheile
Nerei-Beușnița
Caraș-Severin

Apa izvorului Bigăr (bogată în calcar) se varsă în râul Miniș de pe un prag stâncos, formând o cascadă de travertin (tuf calcaros), ce poartă numele de Cascada Bigăr.
Paralela 45 nord trece pe lângă această cascadă, fapt marcat în teren printr-un panou geografic.
Site-ul The World Geography a alcătuit în anul 2013 o listă cu cele mai impresionante cascade din lume. Pe primul loc se află Cascada Bigăr din Caraș-Severin.

 

Înălțime Locație Județ
Șipote 15 m Munții Trascăului Alba

Se află în Munții Trascăului, pe Valea Arieșului, la 2 km aval de comuna Sălciua. Porțiunea finală a șirului de cascade poate fi văzută din drumul național DN 75 la trecerea peste linia ferată a Mocăniței.

 

Înălțime Locație Județ
Urlătoarea 15 m Bușteni Prahova

Este o cascadă formată de pârâul Urlătoarea, în apropierea orașului Bușteni, România, aflată la altitudinea de 1100m, în apropierea traseului turistic care duce din Bușteni spre Platoul Bucegi pe Valea Jepilor. Se poate ajunge și din localitatea Poiana Țapului. În afara principalei căderi de apă (15 metri), există și alte căderi de apă mai mici, desfășurate pe câteva zeci de metri mai sus, pe cele două pâraie, Urlătoarea Mare și Urlătoarea Mică.

 

Înălțime Locație Județ
Tamina 10 m Timișu de Sus Brașov

Este unul din obiectivele turistice esenţiale din Masivul Piatra Mare. Situată la o altitudine de peste 1100 de metri, Cascada Tamina, sculptată în calcare coraligene mezozoice de pârâul Pietrei Mici, este o înșiruire de cinci cascade, dintre care cea mai mare are înălțimea de 10 metri.
Accesul spre traseu, și la început spre cascadă, se face din DN1, pe partea dreaptă a drumului ce duce spre Brașov, la 1 kilometru după Timișu de Sus, unde vei observa o curbă periculoasă și apoi un mic loc de parcare în dreptul barierei de la drumul forestier ce duce spre cascadă.

 

Înălțime Locație Județ
Vadu Crișului 9 m Defileul
Crișului Repede
Bihor

Se află într-un cadru natural deosebit de pitoresc din Munții Pădurea Craiului, pe malul stâng al Crișului Repede, aproape de intrarea în peșterea Vadu Crișului. Apa ce iese din Peștera Vadu Crișului, realizează ultima minune naturală, Cascada Vadu Crișului, o cădere de 9 m, care ajunge într-un bazin spectaculos săpat de apă în calcar și pe urmă ajunge în Crișul Repede.
Cascada de la Vadu Crișului este una dintre cele mai frumoase cascade din România și datorită cadrului natural spectaculos în care se află. Astfel din anul 1955 peștera Vadu Crișului și cascada, cu întregul defileu, au fost declarate rezervație naturală. Se poate ajunge la baza cascadei, urmând o cărare destul de abruptă, de unde se poate admira de aproape căderea de apă. Cascada poate fi admirată și de cei ce călătoresc cu trenul pe ruta Oradea-Cluj.

 

Înălțime Locație Județ
Lolaia 15 m Parcului Național
Retezat
Hunedoara

Considerată una dintre cele mai frumoase din județul Hunedoara, fiind situată în partea nordică a munților Retezat. Cascada este situată la o altitudine de 1.050 de metri, în partea de Nord a Parcului Național Retezat, în Valea Nucșoara. Această vale a colectat apele pârâurilor Pietrele, Stânișoara, Galeșu și Valea Rea. Din fericire, accesul la această minunată atracție naturală se poate face foarte ușor, din Cârnic, fiindcă accesul auto este permis aici pe tot parcursul anului.

 

Înălțime Locație Județ
Bulbuci 40 m

Parcul Natural
Apuseni

Bihor

Se află într-un cadru natural de poveste, pe valea cu același nume, afluent de stânga al Văii Boga. Cascada Bulbuci se poate vizita urmând traseul turistic Triunghi Albastru. Apa cade în două trepte, formând cascade de diferite dimensiuni, lungimea lor totală fiind de 40 de metri, dar ultima treapta este cea mai frumoasă și cea mai înaltă.

 

Înălțime Locație Județ
Valea Spumoasă 6 m

Parcul Natural
Bucegi

Prahova

Se pornește de la Telecabina Bușteni (885 m altitudine) pe traseul ce duce spre Cascada Urlătoare (traseele coincid pe o porțiune de traseu în pădure însă la prima bifurcație se părăsește marcajul Cruce Albastră și se urmează poteca nemarcată). Poteca este vizibilă, nu ai cum să o ratezi, pe această potecă mergi aproximativ 20 de minute până la Refugiul Salvamont Bușteni (1141 m altitudine) , în spatele acestuia fiind Cascada Valea Spumoasă (1147 m altitudine).

 

Înălțime Locație Județ
Beușnița 5 m

Parcul Naţional Cheile
Nerei-Beușnița

Caraș-Severin

Succesiunea de cascade (din care cea mai mare are peste 5 m înălțime) de pe Râul Beu în amonte de lacul Ochiul Beului formează Cascadele Beușniței. Acestea au luat naștere prin actiunea apei timp de milenii în substratul calcaros.
Situate în zona de protecție strictă cu statut de rezervație naturală din cadrul Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița din județul Caraș-Severin, Cascadele Beușniței reprezintă un fenomen unic, un adevărat monument al naturii, și un obiectiv de însemnată valoare turistică, geologică si peisagistică.

 

Înălțime Locație Județ
Moceriș 22 m

Rezervaţia Ducin

Caraș-Severin

Este situată pe teritoriul comunei Lăpușnicu Mare, satul Moceriș, județul Caraș-Severin, la poalele Munților Aninei. De-a lungul anilor apa pârâului Moceriș a săpat în peretele calcaros al dealului și a format cascada ce astazi îi poartă numele. Așezată la poalele Munților Aninei, cascada Moceriș este formată din trei trepte, fiecare treaptă cu specificul său. Cea mai înaltă este treapta mijlocie, ea fiind dominată de verdele perfect și statornic al mușchiului crescut pe calcar, în contrast cu repeziciunea apei cristaline în cădere. Accesul se realizează pe DN 57B până la Bozovici, iar de acolo pe drumul comunal 44 până în Moceriș. Din sat până la cascadă mai sunt aproximativ 4 km; aceștia se pot parcurge cu mașina de teren sau la pas. Drumul este ușor accesibil.  

 

Înălțime Locație Județ
Răchițele 30 m

Cheile Văii
Stanciului

Cluj

Numită și Vălul Miresei este situată pe Valea Stanciului, în arealul localității Răchițele din comuna Mărgău, județul Cluj.
Este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Căderea de apă este de peste 30 m. Pe timp de iarnă peretele stâncos îngheață, fiind un excelent loc de escaladă pe gheață pentru cei pasionați de acest sport.

 

Înălțime Locație Județ
Ciucaș 5 m

Cheile Turzii

Cluj

Se găsește pe cursul inferior al Văii Hășdate, în aval de Cheile Turzii, nu departe de satul Cornești, la sud-vest de Turda.
Cascada Ciucaș are o înălțime de doar 5 m, iar la baza acesteia se află un mic lac, în care se acumulează apa ce vâltorește pe cascadă.

 

Înălțime Locație Județ
Miss 25 m

Valea Iadei

Bihor

Peisajul până la cascada este deosebit de spectaculos, iar cu fiecare pas făcut, vuietul apei se auzea tot mai tare. Ajunși la cascadă, o cădere de apă de la aproximativ 25 m înâlțime, în două trepte majore şi nişte stânci colţuroase ne încântă ochii și ne bucură priveliștea cu un peisaj spectaculos La un momendat soarele aprinde curcubeie în norul de pulbere ce se ridica, împrastiind în aer o racoare dulce.

 

Înălțime Locație Județ
Iadolina 10 m

Râul Valea Luncii,
Beiuşele

Bihor

Este situată chiar în apropierea drumului forestier ce pornește din Stâna de Vale spre Barajul Leșu. Cascada se află la egală distanță de Lacul Leșu și de Stâna de Vale, o distanță de aproximativ 11 km. Drumul forestier nu este unul foarte prietenos întrucât are pe alocuri rupturi de asfalt, iar pentru o mașină cu garda la sol joasă ar putea pune dificultăți. Dacă se dorește parcurgerea pe jos, traseul este destul de lejer, dar destul de lung, ar putea dura pana la 4 ore doar dus, dar pe drum se mai pot vizita și alte cascade renumite.  

 

Înălțime Locație Județ
Bohodei 80 m

Parcul Natural
Apuseni

Bihor

Se află în Munții Bihorului, pe valea Aleului. Cascada are o înălțime de 80 m, fiind cea mai mare din Munții Apuseni. Căderea apei nu este verticală, ci se prelinge pe stâncă înclinată în mai multe trepte. Cadrul natural unde se găsește cascada este unul deosebit de frumos și de sălbatic. Cascada Bohodei este considerată una dintre cele mai frumoase cascade din România.

 

Înălțime Locație Județ
Scorușu 101 m

Parcul Naţional
Buila-Vânturarița

Vâlcea

Ascunsă la poalele Munţilor Căpăţânii, în comuna vâlceana Mălaia, cascada Scoruşu este considerată una dintre cele mai înalte din ţară, având o înălţime de aproximativ 100 de metri. Intrarea în traseu este marcată cu ajutorul unui mic indicator, amplasat chiar pe marginea Drumului Naţional 7 A. Turiştii care vor să ajungă în zonă au nevoie de încălţăminte cu talpă aderentă, de preferat bocanci de munte, căci accesul spre cascadă se face pe un drum forestier, extrem de accidentat.

 

Înălțime Locație Județ
Cociu 120 m

Munţii Mehedinţi

Caraș-Severin

Cascada Cociu, situată în partea centrală a Munţilor Mehedinţiului, în apropiere de staţiunea Băile Herculane, cu o cădere de apă de peste 120 m, de la aproximativ 790 m până sub 660 m altitudine, cu împrejurimi sălbatice, cu versanţi abrupţi şi calcaroşi, totul terminându-se în haosul de bolovani şi doborâturi din jurul albiei pârâului — un traseu cu multe dificultăți. Un peisaj care îţi taie respiraţia şi te lasă fără cuvinte, cu abruptul de calcar și căderea de apă, totul înconjurat de păduri de pin, contraste de alb, albastru, verde.
Aceasta cascadă este cea mai mare din România.

 

Înălțime Locație Județ
Fecioara Maria 6 m

Munţii Cernei

Caraș-Severin

Traseul spre cascada Fecioara Maria pornește de la Podul Vânturătorii ce se afla la 12 km de stațiunea Băile Herculane, exact din locul unde se pornește și pe traseul marcat cu CR spre cascada Vânturătoarea - Poiana Cicilovete. Imediat după ce am traversat podul cotim la stânga pe drumul de lângă lac, bariera ne spune clar ca accesul auto nu este permis. Traseul este ușor, fără diferențe mari de nivel, și poate fi parcurs de oricine chiar și de iubitorii de biciclete. Cu o cădere de aproximativ 5m în doua trepte, este deosebit de frumoasa iar un farmec aparte îl are tăul ce se formează intre cele doua trepte.

 

Înălțime Locație Județ
Saritoarea Ieduțului 15 m

Stâna de Vale
Masivul Vlădeasa

Bihor

Pentru a ajunge la Cascada Săritoarea Ieduţului, de la drumul ce leagă Stâna de Vale de Coada Lacului Leșu, se urcă prin pădure urmând o potecuţă frumoasă paralelă cu pârâul Ieduţului. După aproximativ 15-20 minute de mers prin pădure pe cărare, dintrodată un vuiet asurzitor se aude de la mare departare…ce frumoasă și veselă priveliște ni se deschide, o cădere spectaculoasă de apa de la o înălțime de circa 15 m, produce un zgomot asurzitor voind parcă să se facă auzită şi dorind să fie admirată.

 

 

 

Vom continua cu mai multe cascade zilele acestea.

 

 

Website oficial: www.orangehub.ro
Facebook: Photography orangehub.ro

Citește și alte articole aici
-> Blogul lui cocktail

 

Câteva imagini despre astronomie

       

Ai ceva de spus despre acest articol?
Dacă nu vrei să-ți apară Comment-ul și pe Facebook atunci debifează căsuța "Post to Facebook".

 

Da-ne Like pe Facebook si primesti noutati in fiecare zi.

Asteapta  5  secunde.. Inchide