Vitaminele, minerale, proteine, toate au un rol important în refacerea organismului, întârirea sistemului imunitar, alături de un somn adecvat la orele potrivite (9 ore) și sport în fiecare zi. Valorile nutriționale ale alimentelor pot varia în funcție de calitatea produselor cumpărate, din comerț sau cele Bio direct de la producător.
Dozele sunt exprimate pentru adulți, la copii dozele sunt ceva mai mici.
Alimente |
Cantitate
per 100g |
Vitamina A
5000 UI |
Doza zilnică
<- recomandată |
Ficat curcan |
35836 UI |
Stevie |
4000 |
Frunză viță de vie |
27520 |
Ceapă verde |
4000 |
Ficat vită |
26091 |
Pepene galben |
3382 |
Cartofi dulci |
19217 |
Ardei gras roșu |
3131 |
Suc morcovi |
19124 |
Gogoșari, capia |
3131 |
Ficat porc |
17998 |
Fulgi de porumb |
2681 |
Morcovi |
16706 |
Unt |
2499 |
Ficat pasăre |
14378 |
Urzici |
2011 |
Goji uscat |
12600 |
Caise |
1926 |
Pătrunjel |
8425 |
Brânză capră |
1745 |
Mărar |
7717 |
Praz |
1667 |
Salată verde |
7404 |
Ouă |
1442 |
Dovleac |
7385 |
Cireșe, vișine |
1283 |
Condimente |
4000-8000 |
Smântână |
1013 |
Spanac |
4010 |
Papaya |
950 |
|
|
Varză Bruxrlles |
754 |
|
Rolul Vitaminei A (Retinol)
- ajută la reglarea tensiunii arteriale, a somnului, la buna funcționare a organelor vizuale, la menținerea sănătații mucoaselor, a pielii, a integritații organelor și a aparatului respirator. De asemenea, calciul și alte minerale, glucidele și grăsimile sunt metabolizate cu ajutorul vitaminei A.
Alimente |
Cantitate
per 100g |
Vitamina B1
1,5 mg |
Doza zilnică
<- recomandată |
Spirulină |
2,4 mg |
Alune |
0,6 |
Drojdie |
2,4 |
Fulgi ovăz |
0,56 |
Semințe fl-soare |
1,5 |
Tărâțe grâu |
0,5 |
Fulgi porumb |
1,3 |
Pâine integrală |
0,4 |
Carne porc |
1 |
Făină integrală |
0,4 |
Pesmet |
1 |
Ficat pasăre |
0,4 |
Fistic |
0,9 |
Grapefruit |
0,36 |
Semințe susan |
0,7 |
Mazăre |
0,3 |
Carne tocată |
0,7 |
Nuci |
0,3 |
Nuci braziliene |
0,6 |
Icre, somon |
0,3 |
|
|
Anghinare |
0,1 |
|
Supranumită şi “vitamina bunei dispoziții” sau “vitamina performanţei intelectuale”, vitamina B1 (tiamină) este indispensabilă sănătăţii fizice şi psihice, având efecte benefice asupra sistemului nervos, digestiv, dar şi la nivelul muşchilor şi chiar al inimii.
Alimente |
Cantitate
per 100g |
Vitamina B2
1,8 mg |
Doza zilnică
<- recomandată |
Goji uscat |
13 mg |
Brânză capră |
1,2 |
Drojdie |
5,5 |
Migdale |
1,1 |
Spirulină |
3,7 |
Icre |
0,9 |
Ficat vită |
3,4 |
Ouă prepeliță |
0,8 |
Ficat curcan |
2,7 |
Tărâțe grâu |
0,6 |
Ficat pasăre |
2,3 |
Ouă, somon |
0,5 |
Ficat porc |
2,2 |
Frunză viță de vie |
0,4 |
Fulgi porumb |
1,5 |
Macrou, ciuperci |
0,4 |
Pate pui |
1,4 |
Semințe dovleac |
0,4 |
|
|
Anghinare |
0,1 |
|
Cunoscută şi sub denumirea de riboflavină, vitamina B2 ajută la transformarea grăsimilor, carbohidraţilor şi proteinelor în energie, este necesară pentru vindecarea şi menţinerea unui tegument sănătos, ajută organismul la echilibrarea acidităţii şi este importantă pentru păr, unghii şi ochi. De asemenea, vitamina B2 joaă un rol important în prevenirea sau tratarea mai multor afecţiuni, precum anemia, sindromul de tunel carpian, cataractă, migrenă, rozaceea.
Alimente |
Cantitate
per 100g |
Vitamina B3
16 mg |
Doza zilnică
<- recomandată |
Drojdie |
39,8 mg |
Somon |
10,1 |
Fulgi porumb |
17,9 |
Carne pui |
8,5 |
Ficat vită |
17,5 |
Ficat porc |
8,4 |
Ficat pasăre |
13,9 |
Carne vită |
8 |
Piept pui |
13,7 |
Pate pui |
7,5 |
Tărâțe grâu |
13,6 |
Semințe fl-soare |
7 |
Spirulină |
12,8 |
Macrou |
6,8 |
Alune |
12,1 |
Făină integrală |
6,4 |
Ficat curcan |
11 |
Seminte susan |
5,8 |
|
|
Anghinare |
1 |
|
Vitamina B3, cunoscută şi sub denumirile de niacină, acid nicotinic sau vitamina PP (Pellagra Preventer), este o vitamină care susţine procesele genetice în celulele organismului şi care ajută la procesarea grăsimilor din corp. Niacina este recomandată în prevenirea şi tratamentul multor afecţiuni precum pelagra, dermatita, durerile de cap, nivelurile crescute de colesterol, depresii şi tulburări psihice.
Alimente |
Cantitate
per 100g |
Vitamina B5
10 mg |
Doza zilnică
<- recomandată |
Drojdie |
11,3 mg |
Ouă rață, curcă |
1,9 |
Ficat pasăre |
8,3 |
Somon |
1,9 |
Semințe fl-soare |
7 |
Ouă gâscă, prepeliță |
1,8 |
Ficat vită |
6,9 |
Alune |
1,8 |
Ficat porc |
4,8 |
Ciuperci |
1,5 |
Spirulină |
3,5 |
Carne vită, icre |
1,2 |
Ouă |
3 |
Semințe fl-soare |
1,1 |
Pate pui |
2,6 |
Macrou |
1 |
Tărâțe grâu |
2,2 |
Făină integrală |
1 |
|
|
Anghinare |
0,3 |
|
Vitamina B5, cunoscută şi sub denumirile de acid pantotenic, “vitamina antistres” şi ”elixirul tinereţii”, pe lângă faptul că joacă un rol important în descompunerea grăsimilor şi a carbohidraţilor pentru producerea de energie, grăbeşte vindecarea rănilor şi operaţiilor chirugicale, fiind extrem de eficientă în cazurile de acnee, luptă împotriva artritei reumatoide şi ameliorează simptomele acestei afectiuni, reduce durerile articulare şi inflamaţiile, reduce depresia şi anxietatea şi menţine sănătatea sistemului nervos, previne îmbătrânirea prematură, reduce pigmentarea tenului şi apariţia ridurilor, reduce oboseala şi slăbiciunea organismului, previne apariţia mătreţii şi a candidozei.
Alimente |
Cantitate
per 100g |
Vitamina B6
1,3 mg |
Doza zilnică
<- recomandată |
Fulgi porumb |
1,8 mg |
Ficat pasăre, porc |
0,8 |
Fistic |
1,7 |
Piept pui |
0,6 |
Condimente |
1-2,4 |
Porumb, alune, nuci |
0,6 |
Drojdie |
1,5 |
Macrou |
0,5 |
Seminte fl-soare |
1,3 |
Banane |
0,4 |
Tărâțe grâu |
1,3 |
Ouă, spirulină |
0,4 |
Usturoi |
1,2 |
Frunză viță de vie |
0,4 |
Ficat vită |
1 |
Semințe susan |
0,4 |
Somon |
0,9 |
Varză Bruxelles |
0,2 |
Ficat curcan |
0,9 |
Anghinare |
0,1 |
|
|
|
|
|
Vitamina B6, cunoscută şi sub numele de piridoxină, face parte din complexul de vitamine B şi are un rol important în formarea hemoglobinei, în metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor şi lipidelor (îndeosebi al acizilor graşi esenţiali), fiind şi stimulent muscular; are influenţă benefică asupra pielii, precum şi în procesul de creştere.
De asemenea, piridoxina poate ajută în tratamentul afecţiunilor cardiovasculare, ameliorează simptomele sindromului premenstrual, depresiei, artritei, elimină senzaţia de greţuri matinale în cazul femeilor însărcinate şi previne instalarea afecţiunilor oculare cauzate de înaintarea în vârstă.
Alimente |
Cantitate
per 100g |
Vitamina B8
400 mg |
Doza zilnică
<- recomandată |
Galbenus ou |
682 mg |
Carne porc |
101 |
Ficat vita |
418 |
Coriandru frunze
patrunjel uscat |
97,1 |
Ficat pasare |
327 |
Piept pui, hamsie |
85 |
Ochiuri |
273 |
Hering |
81 |
Ou rata |
263 |
Seminte in |
78,7 |
Ou gasca |
263 |
Tarate grau |
74,4 |
Ou prepelita |
263 |
Fistic |
71,4 |
Pate natural pui |
229 |
Carne curcan |
69,8 |
Ou fiert |
225 |
Spirulina |
67 |
Omleta |
212 |
Carne pui |
65,9 |
Faina soia |
191 |
Seminte dovleac |
63 |
Carne vita |
110 |
Nuci caju |
61 |
Pipote pui |
104 |
Seminte fl soare |
55,1 |
|
Colina este o vitamina hidrosolubila care intervine in degradarea acizilor grasi, anumitor acizi aminati si a glucozei. Este o vitamina care nu este distrusa la caldura sau umiditate, dar lumina, alcalinitatea si oxigenul o afecteaza. Impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali si contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor inutili acumulati in organism, inlesneste functiile ficatului (ajutand la eliminarea toxinelor din organism) si ale vezicii biliare - faciliteaza folosirea corespunzatoare a grasimilor si a colesterolului de catre organism.
Alimente |
Cantitate
per 100g |
Vitamina B9
0,4 mg |
Doza zilnică
<- recomandată |
Drojdie |
0,78 mg |
Pătrunjel răd |
0,18 |
Ficat curcan |
0,69 |
Ficat porc |
0,16 |
Ficat pasăre |
0,56 |
Pătrunjel |
0,15 |
Fulgi porumb |
0,57 |
Mărar |
0,15 |
Pate pui |
0,32 |
Ouă |
0,14 |
Condimente |
0,2-0,3 |
Fasole |
0,13 |
Ficat vită |
0,26 |
Semințe susan |
0,11 |
Alune |
0,24 |
Sfeclă roșie |
0,1 |
Semințe fl-soare |
0,22 |
Spirulină |
0,1 |
Spanac |
0,19 |
Nuci, icre |
0,1 |
|
Acidul folic joacă un rol decisiv în dezvoltarea sistemului nervos şi osos al fătului, îmbunătăţeşte fertilitatea atât în cazul femeilor cât şi al bărbaţilor, reduce riscul de infarct miocardic prin acţiunea de reducere a nivelului de homocisteină, un aminoacid care duce la apariţia bolilor cardiovasculare, osteoporozei şi aterosclerozei, ajută la cicatrizarea rănilor, întăreşte firul de păr şi unghiile şi este deosebit de important în procesul de creştere rapidă.
Alimente |
Cantitate
per 100g |
Vitamina B12
2,4 μg |
Doza zilnică
<- recomandată |
Ficat vită |
83,1 μg |
Ouă gâscă |
5,1 |
Ficat curcan |
28,2 |
Iaurt |
5,1 |
Ficat pasăre |
21,1 |
Somon |
3 |
Macrou |
19 |
Pește |
2-3 |
Ficat porc |
18,7 |
Ouă |
1,9 |
Hering |
13,1 |
Ouă curcă |
1,7 |
Icre |
11,5 |
Ouă prepeliță |
1,6 |
Pate pui |
8,1 |
Carne vită |
1,6 |
Ouă rață |
5,4 |
Caras |
1,5 |
Fulgi porumb |
5,4 |
Crap |
1,5 |
|
Vitamina B12, numită şi cianocobalamină sau “vitamina roşie”, are cea mai mare şi complexă structură chimică dintre toate vitaminele, aceasta având un rol deosebit de important pentru organismul uman. Aportul recomandat de vitamina B12 ajută la dezvoltarea şi menţinerea sistemului nervos, a producţiei de ADN şi a formării de celule roşii din sânge, stimulează pofta de mîncare, creşte performanţele fizice şi psihice, împiedică acumularea de grăsimi în ficat şi previne ateroscleroza şi alte afecţiuni cardiovasculare.
Alimente |
Cantitate
per 100g |
Vitamina C
100 mg |
Doza zilnică
<- recomandată |
Măceșe |
426 mg |
Clementine |
48,8 |
Ardei gras |
183 |
Ștevie |
48 |
Coacăze negre |
181 |
Ananas |
47,8 |
Pătrunjel |
133 |
Conopidă |
46,4 |
Ardei gras roșu |
128 |
Ceapă verde |
45,6 |
Gogoșari, capia |
128 |
Pătrunjel răd |
41 |
Kiwi |
92,7 |
Coacăze roșii |
41 |
Broccoli |
89,2 |
Spanac |
39,3 |
Mărar
Varză Bruxelles |
85 |
Pepene galben |
36,7 |
Gulie |
62 |
Varză |
36,6 |
Pomelo |
61 |
Grapefruit |
34,4 |
Papaya |
60,9 |
Mango |
27,7 |
Căpșuni |
58,8 |
Agrișe |
27,7 |
Varză roșie |
57 |
Mandarine |
26,7 |
Fragi |
57 |
Castane |
26,7 |
Portocale |
53,2 |
Zmeură |
26,2 |
Lămâi |
53 |
Mure |
21 |
Condimente |
50 |
Usturoi |
21 |
|
|
Anghinare |
11,7 |
|
Vitamina C, sau acidul ascorbic după cum mai este numită, este una dintre cele mai cunoscute vitamine, care are un rol deosebit de important în apărarea organismului de acţiunea radicalilor liberi şi împotriva stresului oxidativ, principala cauză a îmbătrânirii fiziologice.
Numeroase studii ştiinţifice atestă beneficiile unui aport optim de vitamina C, în special în prevenirea cazurilor de cancer, în întărirea sistemului imunitar, pentru grăbirea procesului de cicatrizare a pielii, reduce riscul de cataractă şi multe alte afecţiuni specifice apărute odată cu înaintarea în vârstă.
Alimente |
Cantitate
per 100g |
Vitamina D
600 UI |
Doza zilnică
<- recomandată |
Fulgi de porumb |
143 UI |
Cremwursti |
36 |
Ouă |
107 |
Ciuperci |
18 |
Unt |
56 |
Lapte carpă |
12 |
Lapte integral |
40 |
Brânză |
12 |
|
Ne punem mari speranţe în vitamina D (calciferol) - o vitamină care ia naştere din reacţia pielii expusă la lumina soarelui. Această vitamină joacă un rol important în buna funcţionare a inimii, plămânilor, creierului şi ficatului.
Menţine sănătatea sistemului osos din copilărie şi până la bătrâneţe. Te ajută să slăbești, să invingi depresia. Este bine să stăm la soare minim 15 minute în fiecare zi.
Alimente |
Cantitate
per 100g |
Vitamina E
10 mg |
Doza zilnică
<- recomandată |
Ulei fl-soare |
41 mg |
Semințe mac, susan |
1,8 |
Semințe fl-soare |
33,2 |
Pătrunjel răd |
1,7 |
Migdale |
25,6 |
Măsline |
1,6 |
Alune |
15 |
Ardei gras roșu |
1,6 |
Ulei măsline |
14,3 |
Gogoșari, capia |
1,6 |
Măceșe |
5,8 |
Păstârnac |
1,5 |
Nuci braziliene |
5,7 |
Tărâțe grâu |
1,5 |
Spirulină |
5 |
Kiwi |
1,4 |
Bulion |
4,3 |
Hering |
1,4 |
Caras |
2,9 |
Merișoare |
1,3 |
Ouă |
2,6 |
Ouă rață, gâscă |
1,3 |
Fistic, quinoa |
2,3 |
Mure |
1,2 |
Unt |
2,3 |
Coacăze negre |
1,1 |
Scorțișoară |
2,3 |
Mango |
1,1 |
Avocado |
2,1 |
Dovleac |
1,1 |
Spanac |
2 |
Varză Bruxelles |
0,9 |
Frunză vită de vie |
2 |
Anghinare |
0,2 |
|
Numită şi vitamina fertilităţii, datorită rolului pe care îl are în procesul fertilităţii, vitamina E face parte dintre substanţele cu o importantă acţiune antioxidantă.
Beneficii vitamina E
Datorită acţiunilor sale ca antioxidant, vitamina E se recomandă în tratarea a numeroase boli: scăderea imunităţii, lupus eritematos diseminat, afecţiuni cardiovasculare, Zona Zoster, hemoroizi, ulcer gastric, litiază biliară, dismenoree, fibrom uterin, astm bronşic, ascită şi altele. Prin acţiunea sa puternic antioxidantă vitamina E este utilă şi în tratamentul epilepsiei.
Alimente |
Cantitate
per 100g |
Calciu
1000 mg |
Doza zilnică
<- recomandată |
Praf de copt |
4331 mg |
Migdale |
269 |
Lobodă |
2000 |
Mentă |
243 |
Condimente |
1000-2000 |
Mărar |
208 |
Semințe mac |
1438 |
Iaurt |
199 |
Scorțișoară |
1002 |
Usturoi |
181 |
Brânză capră |
895 |
Măceșe |
169 |
Semințe chia |
631 |
Nuci braziliene |
160 |
Urzici |
481 |
Pătrunjel |
138 |
Frunză viță de vie |
363 |
Lapte capră |
134 |
Smântână |
287 |
Lapte vacă |
128 |
|
Calciul intră în componenţa oaselor şi dinţilor şi este esenţial pentru procesele de creştere, transmiterea impulsului prin fibrele nervoase, funcţionarea normală a muşchilor, coagularea sângelui şi transportul substanţelor prin membranele celulelor.
Alimente |
Cantitate
per 100g |
Magneziu
400 mg |
Doza zilnică
<- recomandată |
Tărâțe grâu |
611 mg |
Alune |
168 |
Semințe dovleac |
535 |
Nuci |
158 |
Lobodă |
500 |
Pâine integrală |
139 |
Cacao |
499 |
Făină integrală |
138 |
Nuci braziliene |
376 |
Goji uscat |
130 |
Semințe mac |
347 |
Porumb |
127 |
Semințe susan |
345 |
Fistic |
121 |
Condimente |
100-400 |
Fulgi ovăz |
121 |
Semințe fl-soare |
325 |
Biscuiți integrali |
99 |
Migdale |
270 |
Drojdie |
98 |
Tărâțe ovăz |
235 |
Macrou |
97 |
Ciocolată amăruie |
228 |
Frunză vită de vie |
95 |
Quinoa |
197 |
Nucă cocos, orez brun |
90 |
Spirulină |
195 |
Pâine graham |
81 |
|
|
Anghinare |
60 |
|
Magneziul participă la transmiterea semnalului activator de la fibra nervoasă spre muşchiul care îi este subordonat, precum şi la contracţia musculară propriu-zisă şi activează multiple enzime celulare şi căi metabolice ale corpului uman.
Alimente |
Cantitate
per 100g |
Fier
8 mg |
Doza zilnică
<- recomandată |
Condimente |
5-97 mg |
Goji uscat |
9,2 |
Spirulină |
28,5 |
Scorțișoară |
8,3 |
Fulgi porumb |
19,3 |
Praf de copt |
8,2 |
Ficat porc |
17,9 |
Mărar |
6,7 |
Drojdie |
16,6 |
Semințe susan |
6,4 |
Semințe dovleac |
15 |
Pătrunjel |
6,2 |
Cacao |
13,9 |
Ficat vită |
6,2 |
Ficat pasăre |
12,9 |
Semințe fl-soare |
5,2 |
Ciocolată amăruie |
11,9 |
Mentă |
5 |
Tărâțe grâu |
10,6 |
Pesmet |
4,8 |
Lobodă |
10 |
Alune, quinoa |
4,7 |
Semințe mac |
9,8 |
Migdale |
4,5 |
Pate pui |
9,2 |
Fulgi ovăz |
4,4 |
|
|
Anghinare |
1,3 |
|
Fierul intervine în transportul oxigenului, intrând în componenţa „cărăuşilor” aflaţi în sânge (în globulele roşii) şi muşchi, participă la reacţiile de oxidare celulară şi la apărarea antiinfecţioasă, asigură performanţe fizice şi intelectuale optime.
Alimente |
Cantitate
per 100g |
Zinc
15 mg |
Doza zilnică
<- recomandată |
Semințe dovleac |
10,3 mg |
Condimente |
3-7 |
Drojdie |
10 |
Ficat curcan |
4,5 |
Semințe mac |
7,9 |
Carne porc |
4,2 |
Tărâțe de grâu |
7,3 |
Nuci braziliene |
4,1 |
Carne tocată |
7 |
Ficat pasăre |
4 |
Cacao |
6,8 |
Carne pui |
3,8 |
Semințe susan |
6,7 |
Fulgi ovăz |
3,7 |
Ficat porc |
6,7 |
Migdale |
3,5 |
Carne vită |
5,8 |
Semințe chia |
3,5 |
Semințe fl-soare |
5,3 |
Alune |
3,3 |
Ficat vită |
5,2 |
Ciocolată amăruie |
3,3 |
|
|
Anghinare |
0,5 |
|
Zincul reprezintă un constituent esenţial al sistemului enzimatic celular, este implicat în metabolismul vitaminelor şi proteinelor, are rol antioxidant şi stimulează sistemul imun.
Alimente |
Cantitate
per 100g |
Seleniu
55 μg |
Doza zilnică
<- recomandată |
Nuci braziliene |
1917 μg |
Hering |
46,8 |
Semințe susan |
97,5 |
Pate pui |
46,1 |
Ficat pasăre |
88,2 |
Carne porc |
45 |
Semințe fl-soare |
79,3 |
Pâine integrală |
40,3 |
Tărâțe grâu |
77,6 |
Carne curcan |
37 |
Făină integrală |
70,7 |
Ouă gâscă, rață |
36,9 |
Ficat porc |
67,5 |
Carne tocată |
35,4 |
Ouă |
56 |
Ouă curcă |
34,3 |
Icre |
51,7 |
Muștar |
32,9 |
Macrou |
51,6 |
Ficat vită |
32,8 |
Goji uscat |
50 |
Ouă prepeliță |
32 |
Somon |
46,8 |
Pâine graham |
31 |
|
Seleniul este un mineral deosebit de important de protecţie împotriva efectelor radicalilor liberi, precum şi cu o capacitate extraordinară de a regla funcţiile tiroidei şi de a întări sistemul imunitar. De asmenea, un aport suficient de seleniu poate scădea semnificativ riscul de cancer, boli cardiovasculare şi are capacitatea de a reduce cantitatea de mercur din organism.
Alimente |
Cantitate
per 100g |
Proteine
1-2 grame / kg
Ex: 150g / 75 kg greutate personală |
Doza zilnică
<- recomandată |
Spirulină |
57,5 g |
Semințe mac |
18 |
Drojdie |
38,3 |
Lobodă |
17 |
Carne vită |
33 |
Condimente |
5-20 |
Sarmale |
32,1 |
Semințe chia |
16 |
Brânză capră |
30,5 |
Ouă |
15,9 |
Pipote inimi pui |
30,4 |
Tărâțe grâu |
15,5 |
Cașcaval |
30 |
Nuci |
15,2 |
Piept pui |
29,8 |
Nuci braziliene |
14,3 |
Carne porc |
29,3 |
Quinoa |
14,1 |
Piept curcan |
28,7 |
Făină integrală |
13,7 |
Icre |
28,6 |
Pesmet |
13,3 |
Carne curcan |
28,1 |
Fulgi ovăz |
13,2 |
Alune |
28 |
Pâine integrală |
13 |
Carne pui |
28 |
Goji uscat |
12,1 |
Semințe dovleac |
24,5 |
Ciocolată amăruie |
11,3 |
Macrou |
23,9 |
Porumb |
9,4 |
Migdale |
21,1 |
Biscuiți integrali |
8,8 |
Semințe fl-soare |
20,8 |
Pâine graham |
8,8 |
Fistic |
20,6 |
Pâine secară |
8,4 |
Semințe susan |
20,5 |
Nucă cocos |
6,9 |
Cacao |
19,6 |
Usturoi |
6,4 |
|
Un stil de viaţă sănătos nu înseamnă doar mişcare fizică, ci şi o alimentaţie corespunzătoare. Pentru asta, specialiştii recomandă dietele care au la bază consumul de proteine şi cât mai puţini carbohidraţi. Rolul proteinelor este acela de a ajuta la creşterea masei musculare, dar şi la menţinerea stării generale de sănătate a organismului.
Alimente |
Cantitate
per 100g |
Fibre alimentare
38g |
Doza zilnică
<- recomandată |
Cereale integrale |
65 |
Făină integrală |
12,2 |
Scorțișoară |
53,1 |
Semințe susan |
11,5 |
Tărâțe grâu |
42,8 |
Lobodă |
11 |
Condimente |
12-45 |
Frunză viță de vie |
11 |
Semințe chia |
38 |
Biscuiți integrali |
10,5 |
Cacao |
33,2 |
Pâine integrală |
10,3 |
Măceșe |
24,1 |
Fistic |
10,3 |
Drojdie |
21 |
Semințe fl-soare |
8,6 |
Semințe mac |
19,5 |
Alune |
8,5 |
Nucă cocos |
16,3 |
Goji uscat |
7,8 |
Pufuleți |
16 |
Nuci braziliene |
7,5 |
Făină secară |
14,6 |
Porumb |
7,3 |
Fulgi ovăz |
12,8 |
Quinoa |
7 |
Migdale |
12,5 |
Urzici |
6,9 |
Ciocolată amăruie |
12,5 |
Nuci |
6,7 |
|
|
Anghinare |
5,4 |
|
Principalul rol al fibrelor alimentare este acela al reglării digestiei. Odată ce enzimele metabolizează nutrienții din hrana consumată, fibrele și toxinele se atașează de reziduurile alimentare și facilitează eliminarea acestora.
Respectarea necesarului zilnic de fibre este o condiție de bazaă pentru susținerea funcției digestive.
Tot fibrele ajută organismul să absoarbă mineralele benefice din alimente, contracarează acțiunea nocivă a radicalilor liberi, protejează bacteriile intestinale benefice și contribuie la menținerea unui nivel optim de colesterol.
Fibrele solubile au efectul reducerii nivelul colesterolului rău LDL, reglând totodată glicemia și diminuând riscul bolilor cardiace și al diabetului de tip 2.
Alimente |
Cantitate
per 100g |
Omega 3
1,5 g |
Doza zilnică
<- recomandată |
Ulei pește |
19-35 g |
Ouă gâscă |
0,55 |
Semințe chia |
17,5 |
Carne prepeliță |
0,53 |
Nuci |
9 |
Muștar |
0,46 |
Condimente |
0,4-4 |
Cremwursti |
0,39 |
Icre |
3,1 |
Biscuiți integrali |
0,37 |
Hering |
2,2 |
Unt |
0,31 |
Macrou |
1,4 |
Quinoa |
0,3 |
Crap |
0,9 |
Brânză |
0,27 |
Frunză vită de vie |
0,85 |
Semințe susan |
0,26 |
Spirulină |
0,83 |
Fistic, ouă |
0,25 |
|
|
Anghinare |
0,17 |
|
Au un rol important în menținerea sănătății creierului, articulațiilor și inimii. Însă aceste grăsimi bune ajută și persoanele cu anumite probleme dermatologice, iar un studiu a arătat că tratamentul cu suplimente cu Omega 3 completează, de exemplu, tratamentul topic în cazul psoriazisului.
Acizii grași Omega 3 pot fi utili în mai multe privințe, dacă vrei să ai o piele frumoasă: ei lubrifiază și hidratează țesuturile care alcătuiesc unghiile, dându-le un aspect neted, strălucitor.
Alimente |
Cantitate
per 100g |
Omega 6
15 g |
Doza zilnică
<- recomandată |
Nuci |
38 g |
Carne pui, ouă |
3,5 |
Semințe fl-soare |
32,7 |
Cârnați |
3,4 |
Ulei fl-soare |
28,9 |
Condimente |
1,6-7,7 |
Semințe sunsa |
25,2 |
Quinoa |
2,9 |
Semințe dovleac |
20,7 |
Unt |
2,7 |
Nuci braziliene |
20,5 |
Carne prepeliță |
2,6 |
Alune |
15,5 |
Carne curcan |
2,4 |
Fistic |
13,2 |
Cremwursti |
2,3 |
Migdale |
12,6 |
Pate pui |
2,1 |
Biscuiți integrali |
6,2 |
Porumb, tărâțe grâu |
2 |
Semințe chia |
5,7 |
Carne tocată |
1,8 |
|
Printre beneficiile acizilor grași Omega 6 se numără: reducerea riscului cardiac, reducerea nivelului de colesterol din sânge, reducerea riscului de cancer. Omega 6 joacă un rol important și în refacerea tesuturilor dupa efortul fizic intens. Mai exact, acizii grasi Omega 6 stimulează refacerea țesuturilor și combat inflamația produsă la nivelul musculaturii.
Sursa: Romedic
NOTE
Condimente pot fi: cimbru, busuioc, mărar uscat, oregano, măghiran, rozmarin, coriandru, tarhon, dafin, chimen, ienibahar, boabe muștar, boia dulce, paprika, curry, schinduf, cardamom, mentă, nucșoară, turmeric, șofran, anason, salvie, leuștean uscat, chili, pătrunjel uscat, sumac.
Website oficial: www.orangehub.ro
Facebook: Photography orangehub.ro
Citește și alte articole aici
-> Blogul lui cocktail
Câteva imagini cu aliemnte sănătoase
|